Assam-Results.Com

The best site for Exam Preparation, General Knowledge, General Awareness, Etc.

Breaking

Top 10 Miscelanous General Knowledge 2019

Hello friends, welcome to Assam-Results.com. I am Prashanta Paul and Here we discuss all the Results, Academic information etc. Stay connected with us for all the latest information about Assam Career, GK, General Awarness, ETC.

Here we are going to discuss the Top 10 Miscelanous General Knowledge 2019 for all the competitive examinations like RRB, IBPS, UPSC, APSC ETC. Take a look at all the questions and answers for your examinations.

www.assam-results.com




Top 10 General Knowledge and Current Affairs of 2019:





1. Who has started 'Bhoodan Andolan' India?
a) Jai Prakash Narayan
b) Ram Manohar Lohia
c) Vinod Vabe
d) Swami Sahjanand Saraswati

Ans: c) Vinod Vabe

2. Ram Mohan Lohia, a veteran Indian Leader, was havily impressed by which ideology?
a) Marxism
b) Socialism
c) Liberalism
d) Casteism

Ans: b) Socialism

3. Which is the Oldest Veda?
a) RigVeda
b) SamaVeda
c) YajurVeda
d) AtharvaVeda

Ans: a) RigVeda

4. The Royatwari settlement was introduce by the Brittish in the....
a) Bengal Presidency
b) Madras Presidency
c) Bombay Presidency
d) Madras and Bombay Presidency

Ans: d) Madras and Bombay Presidency

5. Who was the founder of Slave Dynasty?
a) Mahmood Ghajnavi
b) Qutubuddin Aibak
c) Razia Sultana
d) None of the Above

Ans: b) Qutubuddin Aibak




6. 'Poona Pact' between Gandhi and Ambedkartook place in
a) 1932
b) 1935
c) 1939
d) 1942

Ans: a) 1932

7. In Jainism 'Perfect Knowledge is reffer to as...
a) Jina
b) Ratna
c) Kaivalya
d) Nirvanas

Ans: c) Kaivalya



8. In 1923 by whom 'Swaraj' Parti was founded?
a) Moti Lal Nehru and C.R. Das
b) Sachin Sanyal and Jogesh Chatterji
c) Gandhiji and Jawaharlal Nehru
d) Abdul Gaffar Khan

Ans: a) Moti Lal Nehru and C.R. Das

9. Why did Gandhiji Call off the Non-Cooperation Movement?
a) Chauri-Chaura Incident
b) Got tired
c) Brittishers Supressed It
d) None of the Above.

Ans: a) Chauri-Chaura Incident

10. Mahabharat was Written By...
a) Maharshi Ved Vyas
b) Kalidasa
c) Valmiki
d) Tulsidas

Ans: a) Maharshi Ved Vyas




No comments:

Post a Comment